Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 314

  1. Hva menes med forurensning?

    Hva loven mener med forurensning går fram av forurensningsloven § 6. Forurensningsbegrepet er særdeles vidt og omfatter tilførsel av fast stoff, væske eller gass til luft, vann eller grunn.

    Forurensning kan også være støy, rystelser, lys, stråling og påvirkning av temperaturen.

  2. På hvilke områder gjelder forurensningsloven?

    Loven gjelder forurensninger og avfall. Loven gjelder stort sett stedbundet virksomhet. Forurensning fra samferdsel er ikke omfattet av loven. Forurensning fra biler, fly og båter er regulert gjennom andre lover og forskrifter.

  3. Hva er hovedregelen om adgangen til å forurense?

    Hovedregelen om forurensning står i § 7. Det er ikke bare forbudt å forurense. Det er også forbudt å gjøre noe som kan føre til fare for forurensning. Unntak fra forbudet må ha hjemmel i lov eller vedtak.

  4. Hva slags forurensning er lovlig?

    En del forurensning er tillatt i henhold til § 8. Det gjelder vanlig forurensning fra jordbruk, skogbruk og fiske, fra boliger, kontorbygg, skoler og liknende. Det er også lovlig å forurense for de som har fått tillatelse til dette i henhold til § 11.

  5. Hva slags forurensning krever konsesjon (offentlig samtykke)?

    Forurensningsmyndigheten har utarbeidet en god del forskrifter med maksimale grenseverdier for forurensende virksomhet på ulike områder (se § 9). Den som kan holde seg under grenseverdiene, kan regne med å få konsesjon til å forurense. For virksomhet der det ikke foreligger forskrifter, eller der forskriftenes grenseverdier vil bli overskredet, kan disse etter søknad likevel få konsesjon.

    Myndighetene vil da vurdere tiltakets positive og negative sider mot hverandre.

  6. Hva slags virkemidler har myndighetene overfor den som forurenser i strid med loven?

    Først kan myndighetene vedta at den forurensende virksomheten skal stanses. Det kan hende at virksomheten ikke var klar over at tillatelse var nødvendig. Den kan da pålegges å stanse virksomheten, og vente med å sette den i gang inntil den har fått tillatelse etter § 11.

    Den som eier eller driver forurensende virksomhet har erstatningsansvar etter § 55. Dette ansvaret er objektivt, det vil si uavhengig av forurenserens skyld. En kommune som for eksempel eier kloakkrørene, kan bli erstatningsansvarlig uavhengig av skyld hvis det inntreffer et uhell som fører til at kloakken renner ut i drikkevannet.

    Den som forurenser i strid med loven, kan også få straffansvar etter § 78. Skyldkravet er forsett eller uaktsomhet.